Houtskeletbouw

Wij luisteren aandachtig naar jouw wensen en dankzij onze expertise in houtskeletbouw, vertalen wij ze naar maatwerk dat binnen jouw budget past. Onze architect tekent jouw droomhuis op basis van jouw visie en vervolgens gaan wij voor jou vakkundig aan de slag.

Maar wat is houtskeletbouw en wat zijn de voordelen ervan?

Houtskeletbouw (HSB) is een bouwmethode waarbij bij het bouwen van een huis, een houten draagconstructie (skelet of frame) wordt toegepast. Vervolgens kan het afgewerkt worden in hout of metselwerk. Vanwege de vele voordelen, wint de methode steeds meer aan populariteit.

Enkele voordelen van houtskeletbouw zijn:

Lagere kosten.

De constructie kan door timmerlieden veel sneller opgebouwd worden, wat de kosten van de arbeid aanzienlijk verlaagt. Omdat het hout sterk en relatief licht materiaal is, kan de fundering vaak 20%-25% lichter uitgevoerd worden, wat ook een significante kostenbesparing oplevert.

Snelle bouwtijd.

Vele houtskelet elementen prefab kunnen worden gemaakt in een fabriek, met grote precisie, en ter plaatse hoeven ze alleen nog met elkaar verbonden worden. Daarmee vergeleken, is metselwerk arbeidsintensiever. Omdat het een droge bouwmethode is, loopt de bouw geen vertragingen op bij temperaturen onder de vriespunt en er kan ook in de winter gebouwd worden.

Veelzijdigheid.

Houtskeletbouw leent zich makkelijk voor uitbouw en aanbouw omdat aanpassingen makkelijk kunnen worden uitgevoerd.

Minder negatieve impact op het milieu.

Het produceren en vervoeren van zware materialen voor de traditionele bouw, zorgt voor meer CO2 uitstoot dan wanneer deze methode toegepast wordt. Er hoeft veel minder water gebruikt worden bij de houtskeletbouw. Omdat er bij houtskeletbouw volgroeide bomen gebruikt worden, en mits er nieuwe bomen worden geplant om het kappen daarvan te compenseren, is deze methode milieuvriendelijker.

Duurzaam.

Volgens NIBE en de Universiteit van Leipzig, heeft een woning met houtskeletbouw minstens net zo’n lange levensduur als traditionele bouw; minimaal 75 jaar. Het onderhoud van een houten buitenkant vraagt om de 5-7 jaar, om een laagje verf of beits: wat minder vaak is dan je zou verwachten.

Droge bouwmethode.

Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning, wordt er gemiddeld 1000 liter water gebruikt, onder andere voor het aanmaken van cement, beton en mortel. Het vocht heeft veel tijd nodig om uit de woning te trekken, wat de isolatie van de woning nadelig beïnvloedt.

Brandveilig.

Het klinkt tegenstrijdig, maar een houten constructie van robuuste balken, heeft een lange tijd nodig om tot ontbranding te komen, en als het gebeurt, vormt het verkoolde hout een beschermend laagje om de kern heen die het verbranden vertraagt. Een stalen constructie daarentegen zal door de hitte sneller buigen en instorten.